Uitvaart regelen

Wat doe je bij een overlijden

Direct na het overlijden moet je een aantal acties ondernemen dan wel telefoontjes plegen. Bij een overlijden in een verzorgingshuis of ziekenhuis regelt het verplegend personeel meestal de contacten met de dienstdoende arts. Als iemand thuis overlijdt, moet je meteen de huisarts (huisartsenpost) bellen. Daarna bel je met Eclips Uitvaarten: 040 – 212 8 212 (Gebruik geen e-mail voor het melden van een overlijden!).

Klaarleggen

Klaarleggen:

Als je met Eclips Uitvaarten hebt gebeld, kun je daarna alvast een aantal zaken klaarleggen. Voor de laatste verzorging en het eerste gesprek met een van onze uitvaartverzorgsters.

  • legitimatiebewijs van de overledene
  • gewenste kleding van de overledene en bij een thuisopbaring beddengoed
  • wilsverklaring/wensenboekje
  • uitvaartpolis(sen)

Overlijden in het buitenland

Overlijden in het buitenland

Wanneer iemand tijdens een vakantie -bijvoorbeeld in Spanje- overlijdt, wie regelt dan de uitvaart? Vaak wordt het rouwvervoer via de alarmcentrale van de reisverzekering geregeld en Eclips heeft dan via de internationale vervoerder contact met de uitvaartondernemer in het buitenland. Met de uitvaartverzorger van Eclips maak je afspraken over de uitvaart in Nederland. Wij zorgen verder voor de afwikkeling van de formaliteiten met gebruikmaking van de juiste papieren.

Uitvaartwensen

Er is veel te regelen en te besluiten als iemand overlijdt. Als eerste het verzorgen en de plaats van opbaren (thuis of een uitvaartcentrum). Daarna volgt de vraag of de uitvaart een begrafenis of crematie zal worden. En een dienst in de kerk of een andere locatie. Er komen veel keuzes op je af. Daarom helpt het als de uitvaartwensen bekend zijn.

Wensenboekje

wensenboekje voor uitvaartwensen - Eclips Uitvaarten

Wensenboekje

Als je je wilt voorbereiden op jouw eigen uitvaart of de uitvaart van een vriend(in) of iemand in de familie, dan is het Eclips wensenboekje ‘Mijn Uitvaart’ een handig hulpmiddel. Hierin staat een uitgebreide keuzelijst waarmee je je de uitvaartwensen vastlegt. Uiteraard kun je die altijd nog veranderen. Je kunt een wensenboekje aanvragen met een contactformulier of bellen naar 040-212 8 212.
Ons advies is om ter voorbereiding de adressenlijst tijdig bij te werken als je verwacht dat het overlijden vrij snel zal zijn.
Stel de voorbereiding op een uitvaart niet onnodig uit. Praat met je naaste omgeving, zodat jouw gedachten en wensen over bij hen bekend zijn. Want een afscheid volgens de wensen van de overledene is zo veel waardevoller. Bovendien biedt het troost.

Cremeren of begraven

Steeds vaker kiezen mensen voor een crematie in plaats van een begrafenis. Soms geven ze bij leven al aan dat ze hun nabestaanden niet willen belasten met de plicht een graf te onderhouden. Voor anderen is begraven juist de natuurlijke bestemming na het leven, want er is dan altijd een plek om naar toe te gaan. Het bezoeken en onderhouden van het graf kan helpen bij de rouwverwerking. Het kostenaspect speelt ook een rol: cremeren is goedkoper dan begraven.

Crematorium binnen

Cremeren

Bij een crematie nemen nabestaanden meestal afscheid voorin de aula van het crematorium. Maar het is ook mogelijk dat de naaste familie de kist met de overledene naar de ovenruimte begeleidt. De medewerker van het crematorium kan uitleg geven, maar je kunt ook in stilte afscheid nemen. Alle crematoria in de regio beschikken over een koffiekamer, waar -na de crematiedienst- gelegenheid is om elkaar te ontmoeten.

Crematorium buiten

Crematorium De Hoge Boght, Veldhoven

Crematoria in regio Veldhoven en Eindhoven

In de regio zijn vier crematoria aanwezig. Deze variëren in grote en in sfeer. Vraag bij Eclips Uitvaarten naar de mogelijkheden. Tijdens het regelen van de uitvaart informeren wij naar de beschikbaarheid en maken wij de reserveringen.

  • Rijtackers in Eindhoven
  • De Hoge Boght in Veldhoven
  • Heeze in Heeze
  • Hilvarenbeek in Diessen

Begraven

Begraven

Er zijn algemene gemeentelijke begraafplaatsen en bijzondere begraafplaatsen verbonden aan een kerk. In Veldhoven ligt algemene begraafplaats De Hoge Boght. Eindhoven heeft twee gemeentelijke begraafplaatsen: in Stratum en in Woensel (De Oude Toren). Daarnaast zijn er in beide plaatsen diverse parochiekerkhoven. Ieder kerkdorp in de Kempen zoals Eersel, Vessem, Wintelre, Hoogeloon, Knegsel, Duizel, Steensel, Bladel en Hapert heeft een eigen parochiekerkhof.

Natuurbegraven

Natuurbegraafplaats Schoorsveld

Natuurbegraven

Op een natuurbegraafplaats wordt begraven met respect en liefde voor de natuur, want het bestaande landschap mag niet worden verstoord. De kringloop van het leven staat centraal. Wat uit de natuur komt, gaat weer terug naar de natuur. Het idee van één worden met en opgaan in de natuur spreekt aan. Veel mensen houden van een graf in de lommerrijke omgeving, tussen de wilde bloemen en fluitende vogels. Een graf op een natuurbegraafplaats hoeft niet ‘geruimd’ te worden, want er is eeuwige grafrust.
In de regio Veldhoven, Eindhoven en de Kempen liggen 3 natuurbegraafplaatsen:

Opbaren

Als je na een overlijden telefonisch contact met ons opneemt, bespreken wij de wensen over het verzorgen en opbaren. Wil je de verzorging van de overledene door Eclips laten doen, zelf doen, erbij zijn of helpen? De handelingen die je zelf zou kunnen doen lopen uiteen van lakens verschonen, scheren, opmaken, kleding of sieraden uitkiezen, haren kammen tot het aankleden.

Thuis opbaren

Thuis opbaren

Het voordeel van thuis opbaren is, dat je altijd bij jouw dierbare kan zijn. Ook bezoek aan huis, om de overledene nog even te zien, kun je naar eigen wensen invullen. Thuis opbaren kan op het (eigen) bed, een opbaarbed of in de kist. Eclips Uitvaarten controleert altijd het verloop van de opbaring.
Woonde de overledene in een verzorgingshuis? Dan hangt het af van het verzorgingshuis en hun regels of er thuis mag worden opgebaard.
Als de overledene in een uitvaartcentrum ligt, maken we afspraken voor rouwbezoeken. Een aantal rouwcentra beschikken over een 24-uurs kamer waar je wèl altijd terecht kunt. Eclips werkt samen met alle rouwcentra in de regio Veldhoven, Eindhoven en De Kempen.

Thanatopraxie

Thanatopraxie

Er zijn twee mogelijkheden om het lichaam van een overledene in goede conditie te houden. Dat kan door het lichaam te koelen met behulp van een koelplaat óf door het te balsemen, ook wel thanatopraxie genoemd. Het voordeel hiervan is dat de overledene niet koud aanvoelt en weer een mooie lichaamskleur krijgt.

Laatste persoonlijke afscheid

Niet alleen de directe familie, maar ook anderen willen soms nog een laatste keer persoonlijk afscheid nemen van de overledene. Het is aan de nabestaanden of en op welke tijden je hen deze mogelijkheid biedt. Via de rouwkaart en eventueel de rouwadvertentie kun je bekend maken of er gelegenheid is tot rouwbezoek.

Persoonlijke invulling

Afhankelijk van jouw visie op leven en dood en jouw wensen kies je voor een kerkelijke of niet-kerkelijke uitvaart. Voor een kerkelijke uitvaart bepaal je in samenspraak met de dominee of pastoor de inhoud van de dienst. Een niet-kerkelijke uitvaart kun je samen met de uitvaartverzorgers vorm en inhoud geven. Uiteraard kunnen wij ideeën aandragen, de bijeenkomst begeleiden en als je wilt vervullen wij de rol van ceremoniemeester en spreken wij tijdens het afscheid.

Inspiratie

Inspiratie

Naast de keuzes voor de afscheidsbijeenkomst zijn er nog een heleboel andere keuzes te maken. Denk aan vervoer op de dag van de uitvaart; gaan jullie bijvoorbeeld lopen of in een bus? Een kist, een mand of misschien wel een wade? Hoe ziet de rouwkaart eruit, misschien wil je daar wel persoonlijke foto’s op? Welke muziek wil je horen tijdens de afscheidsdienst; komt er iemand live zingen? In al deze keuzes begeleiden we je en geven we mogelijkheden waar jezelf niet aan gedacht hebt.

Kinderen

Dat de dood bij het leven hoort weten we. Als oudere mensen eerder doodgaan dan kinderen, begrijpen we dat, hoe verdrietig we ook zijn. Anders is het als een kind overlijdt, want dat druist in tegen de natuurlijke orde van ‘oudsten eerst’. Het is tegen de natuur in, dat het leven van een kind stopt, terwijl het nog een heel leven voor zich heeft.

Kinderuitvaarten

Kinderuitvaarten

Dat maakt alles anders en vraagt om professionaliteit, gevoeligheid en toewijding van een uitvaartbegeleider om tot een liefdevol afscheid te komen. Een goede voorbereiding, aandacht en oog voor details maken een kinderuitvaart heel persoonlijk. Voor ouders geeft dit houvast in deze verdrietige omstandigheden.

Lotgenoten

Omdat de dood van een kind zo diep kan ingrijpen, weten omgeving en instanties vaak niet hoe ze ouders kunnen ondersteunen. Juist andere ouders, die hetzelfde hebben doorgemaakt, blijken hen wel te kunnen helpen in het verwerken van hun verdriet. ‘Ouders Overleden Kind’ is een landelijke zelfhulporganisatie van en voor ouders van een overleden kind. Deze organisatie staat open voor iedereen. De gedachte van zelfhulp is het uitgangspunt. Het is hulp van lotgenoten aan elkaar, om elkaar te sterken en te helpen het verlies te verwerken. Gewoon ouders die andere ouders helpen.